Máte pocit, že stále vaříte to stejné? A zamysleli jste se někdy proč? Kromě toho, že jste na to zvyklí, je to rychlé a pohodlné. Často je na vině ještě jeden důvod – používáte stále stejné suroviny. Po čase vám dojdou nápady a upadnete do rutiny. Pak je na místě vzít si na pomoc internet nebo zkusit experimentovat s jinými surovinam. U mne dnes padla volba na čekanku.
Čekanka je často opomíjená
Hodně domácností se čekance vyhýbá, přitom je chutná, zdravá, obsahuje hodně minerálů a přitom má nízkou kalorickou hodnotu. Ideální potravina do salátů ale i jako příloha. V teplé kuchyni se dají smažit, zapékat, vařit v páře, dusit. Stovky možností. Hlavní obavou je u lidí hořkost. A na to opravdu pozor. Čekankové puky nesmí být dlouho na světle, jinak jejich listy zelenají a stávají se za syrova hořkými. Už při nákupu proto věnujte pozornost, jak je čekanka v regále uskladněná. Pokud je přikrytá tmavým papírem, vrchní listy nejsou zelené a konečky puků rozměklé, pak lze předpokládat, že nakoupíte správně.
Karamelizovaná čekanka
Před přípravou čekankové puky důkladně umyjete a odstraňte vrchní listy. Hořkosti se zbavíte odříznutím cca 2 cm puku od kořene. I tak ale počítejte s tím, že chuť čekanky je lehce nahořklá, čehož se dá výborně využít v kombinaci se sladkými chutěmi.
Na velké pánvi rozehřejte trochu másla a olivového oleje, přidejte překrojené čekankové puky. Já vždy začínám rozkrojenou stranou dolů. Osolte, mírně opepřete, pak přikryjte poklicí a na mírném ohni duste cca 5-6 minut. Následně sundejte pokličku, zvyšte teplotu a smažte ještě asi 5 minut, dokud čekanka nezezlátne. Potom puky obraťte a smaže je i z druhé strany cca 3-4 minuty. Poté čekanku dejte do zapékací mísy, lehce ji potřete marinádou z medu vinného octa a chilli. Navrch nastrouhejte trochu balkánského sýra a dejte do trouby ještě na 10-15 minut zapéct.
Servírovat můžete jako přílohu nebo i hlavní chod
Fantazii se meze nekladou. Takto upravenou čekanku můžete dát na talíř společně s masem nebo může naopak maso nahradit. Myslím, že vegetariáni čekanku ocení. Já jsem ji tentokrát dělala s květákovou rýží (recept na květákovou rýži najdete brzy v dalším z mých článků o vaření). Cílem oběda bylo vynechat maso a navíc si ohlídat kalorie, zejména množství cukrů. Pokud byste chtěli ještě snížit výživovou hodnotu, pak nahraďte med lžičkou čekankového slazení a balkán mozzarelou.
Ingredience
Na závěr ještě znovu shrnu potřebné ingredience:
2 čekankové puky
50 g balkánského sýra
lžíce másla
sůl, pepř, olivový olej
Na marinádu: lžička medu, lžíce červeného vinného octa, špetka chilli
Při vaření nezapomínejte, že základem jsou kvalitní suroviny, ale také kvalitní nádobí. Zejména pro smažení oceníte nepřilnavé povrchy, které vám umožní pohodlnou práci s minimem použitých tuků. Pokud hledáte inspiraci, jak vařit bez masa, doporučujeme náš recept na Kapustové muffiny.