Květáková rýže? Co to jako je? Tuhle otázku jsem si napoprvé položila taky. Přemýšlela jsem, zda někdo usušil květák, rozemlel ho na prášek a pak vytvaroval zrnka rýže? Přeci jen dnes si můžeme koupit těstoviny z červené čočky, z cizrny, hrachu a jiných surovin…. tak proč ne rýži z květáku.

S květákovou rýží je to ale jednoduší. Nejedná se o žádný polotovar, který si koupíte a ohřejete nebo uvaříte ve vodě. I tak vám ale jeho příprava zabere jen pár minut.

Příprava květákové rýže

Ingredience a postup. Základem je čerstvý květák, který rozsekáte na malé kousky, asi velikosti zrnka rýže. Můžu doporučit k tomu využít kuchyňský robot, protože ručně to zabere výrazně delší čas. Na pánvi rozpalte trochu olivového oleje a do něho nasypte nasekaný květák. Osmahněte na mírném ohni, stačí většinou tak 5-7 minut. Květák se prohřeje a ztratí tak svoji typickou lehkou nahořklost, kterou můžete u syrového květáku cítit. Přidejte trochu soli, pepře a pro zvýraznění chuti i trochu citronové šťávy nebo rýžového octa. S citronem či octem ale opatrně, abyste květák nepřekyselili. Osobně někdy pro oživení na závěr přidám ještě hrst nasekané petrželky nebo přílohu zpestřím jinými bylinkami.

Květákové halušky, lidově nazývané „květušky“

Postup je stejný jako u rýže, jen stačí květák nasekat na hrubší kousky a na pánvičce ho nechat prohřívat o chvilku déle. Navrch si pak dejte dokřupava opečenou anglickou slaninu (kdo se bojí tuků, může zvolit dietnější šunku), přidejte čerstvou brindzu. A je hotovo. A ještě jednu variantu mohu nabídnou (bohužel foto nemám), pokud rozsekáte květák naopak ještě více na drobno, můžete si udělat i květákový kuskus.

Neokoukaná příloha k jídlu je hotová za pár minut. Pokud se podíváte na výživové hodnoty, jste hluboko pod čísly, která se dočtete na sáčku s rýží. Málo kalorií, žádný zbytečný cukr. Pokud hledáte nizkokalorickou přílohu, pak je to přesně ono. Můžu doporučit i pro ty, kdo k redukci své váhy zvolili nějakou dietu (jako například KetoDiet) a následně nechtějí znovu přibrat. Květáková rýže, halušky i kuskus jsou ty pravé.


Nízkolakorická jídla (low carb) nejsou jen pro „dietáře“. Můžete si jimi zpestřit svůj jídelníček. Jsou často nápaditá a chuťově zajímavá. Pokud hledáte inspiraci přečtěte si náš článek Low carb ovocné knedlíky s jahodami nebo některý z receptů označený štítkem vaření či recepty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close