Zvyknout si na knížky Terryho Pratchetta trvá asi tak dvě knihy, pak je to ale návyk na celý život. Svět Zeměplochy v celé nádheře nastavuje humorné i ironické zrcadlo nám všem, nejen hrdinům. Knížky z řady Noční hlídky ukazují krásně rozdílnost ras i povah a to jak je lze i nelze skloubit. Když policista může být trol, trpaslík i vlkodlačice, to se pak mohou dít věci při odhalování vraha.

Upozorňuji, že níže se bude psát o obsahu knížky, takže to bude vlastně SPOILER a pokud si zrovna tuhle knížku hodláte přečíst, tak dál nepokračujte.

Muži ve zbrani

Ankh-Morpork je největší a možná i nejprohnilejší město Zeměplochy. Je to město plné zábavy i zločinu a proto je nutné rozšířit policejní sbor a udělat nábor. Zároveň ale musí být řešeny „politicky“ problémy menšin. Do sboru se tak dostává trpasličí svobodník Potroublo, troll Navážka a žena vlkodlačice Angua. Už při jejich zácviku se ale dějí ve městě divné věci, něco důležitého je odcizeno z cechu vrahů a ve městě se dějí nelegální vraždy za podivných okolností o kterých ani cech vrahů nemá ponětí.

Když se někdo pokusí zabít i členy Noční hlídky a dokonce i kapitána Elánia, je jasné, že nepůjde o malou věc. Jasné to je i proto, že Denní hlídka a Patricij (vládce města Havelock Vetinari) od toho dávají ruce pryč a tak nějak si vyšetřování nepřejí.

Indicie vedou chytrého Karotku i Elánia do cechu vrahů (kde jim nikdo nic neřekne) a do cechu šašků, kde došlo k vraždě smutného klauna Ferdinanda. Zásadní stopou může být klaunovský nos. Jenže asi jsou příliš blízko a Patricij zakáže Elániovi další činnost. Naštěstí desátník Karotka není z těch, kteří by se lehce vzdávali a rozhodne se ve vyšetřování pokračovat.

Kniha Pratchett Muži ve zbrani

V příběhu jsou i vedlejší dějové linie, jako je například přitažlivost Karotky a Anguy o které ale Karotka neví, že je to vlkodlačice. Nebo zajímavé přátelství trolla a trpaslíka či speciální postavička psíka Gaspody, který umí mluvit. Kromě toho se rozvíjí příběh Elánia a lady Sibyly Berankinové, dokonce se chystá svatba. A taky Noby Nóblhóh u kterého vlastně nikdy nevíme na čem jsme.

Díky menšinové politice se v jedné dvojici ocitnou troll a trpaslík, všichni vědí, že se ty dvě rasy nenávidí a dokonce se dozvíme, proč tomu tak je. Ale minulost a nenávist není trvalá, takže i tihle dva jsou schopni překonat zvyky a spřátelit se, což pomůže i ve vyšetřování. Přestože celá noční hlídka přijde o zbraně i o případ, nevěří, že nalezený obviněný je opravdu vinen. Ve městě se schyluje k nepokojům. Naštěstí desátník Karotka lehce ohne zákoník a prohlásí Noční hlídku za domobranu, čímž se nepokoje velmi rychle uklidní.

Klid ve městě je zdánlivý a když někdo zavraždí strážníka (což ale zatím nikdo neví) a pokusí se zabít i Patricije Vetinariho, zase se podezření vrátí. Karotka a Elánius pronásledují vraha podzimními tunely a dostávají se až do cechu vrahů. Tam se ukáže, že tím vrahem je Kruximor, šéf cechu. Všechno zavinil vynález Leonarda da Quirm, ručnice. Zajímavý a nový vražedný nástroj, který dokázal ovlivňovat myšlení svého majitele. Poučení tedy je, že střelné zbraně jsou velmi nebezpečné. Karotka si uvědomí nebezpečnost situace, zabije Kruximora a zničí ručnici.

Díky záchraně města (a trochu taky tomu, že Karotka by možná mohl být král) si Noční hlídka značně polepší a může se rozvíjet. Elánius odchází neodchází na důchod (dostane novou speciální funkci) a všechno je jak má být.


Knížky od Terryho Pratchetta patří k mým nejoblíbenějším. Jaké jsou, a kolik jich napsal, se můžete dočíst ve článku Pratchetovky – fantasy knížky plné humoru a ironie. Jednotlivé obsahy pak najdete taky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close