Stalo se vám někdy, že jste zapomněli koupit sýr a už se vám nechtělo znovu do obchodu? Nebo prostě jen rádi zkoušíte v kuchyni nové věci? V mém případě byly obě skutečnosti důvodem, proč jsem poprvé vyzkoušela vyrobit domácí sýr z mléka, vajec a zakysané smetany.
Jedná se o klasický gruzínský sýr Sulguni tradičně vyráběný z mléka. Jeho příprava je rychlá a jednoduchá, výsledek vás mile překvapí.
Co je potřeba?
Na přípravu sýru postačí jen 3 ingredience:
0,5 l čerstvého plnotučného mléka,
1 vajíčko,
100 g zakysané smetany
1 lžička soli.
A jak na to?
Do misky rozklepněte vajíčko, rozšlehejte ho a přidejte zakysanou smetanu. Vše dobře promíchejte. Nalijte mléko do hrnce, přidejte sůl a nechte svařit. Do vroucího mléka přilijte směs z vajíčka a zakysané smetany a 3-4 minuty na mírném plameni jemně míchejte. Vznikne vám krémová směs s drobnými hrudkami. Pak nechte chvilku odstát. Připravte si jemné plátýnko a směs do něj přendejte a dejte na 2-3 hodiny do lednice. Já používám misku na výrobu sýrů od firmy Tescoma. Ale použít se dá i běžný cedník a obyčejná miska.
Pokud chcete mít sýr trochu hutnější, můžete ho zatížit a nechat v lednici do rána. Druhý den pak už ho můžete vyklopit, řezat na plátky nebo mazat na chléb. V každém případě byste po jeho rozříznutí měli najít uprostřed malé množství děr a dutin v nepravidelném tvaru.
Dobrou chuť
Domácí sýr má jemnou chuť a i když se možná nejedná o sýr, na jaký jsme běžně zvyklí, určitě si ho oblíbíte. Sýr s vejci obsahuje bílkoviny, tuky, sacharidy, železo, vápník, zinek, sodík, hořčík, fosfor, draslík, fluorid, omega 3 mastné kyseliny, kyselinu listovou i pantotenovou a v neposlední řadě vitamíny A, B, D, E a K. Tento sýr je vhodný i pro celiaky.
Tak hodně štěstí při výrobě sýru a přeji dobrou chuť.
Příprava tohoto druhu sýru je velmi jednoduchá a rychlá. A stejně jako třeba u domácí šunky i tady máte jistotu, že víte, z jakých surovin jste si ho vyrobili.