A je to tady. Další bezmasý recept. Řízek, knedlík a zelí? Možná se divíte, co je to za kombinaci? Opravdu nemáte halucinace. Česká kuchyně rozhodně není nudná a i tradiční jídla mají svá regionální specifika. Jedním z nich je variace na známé vepřo-knedlo-zelo.
V náchodském regionu je jednou ze specialit už desítky let tzv. Pavlišov (nebo také Pavlišovský řízek). Tento název se vžil v místní kuchyni pro řízek s knedlíkem a zelím. Možná se vám tato kombinace může zdát neobvyklá, ale je to tak. Lze použít řízek vepřový nebo kuřecí, ale ani jiné druhy masa nejsou tabu. Jako příloha je běžný houskový knedlík, ovšem to bychom nebyli Češi, abychom neexperimentovali na všech frontách, bramborový knedlík je proto také povolen.
Spor o původ a název
Kromě názvu Pavlišovský řízek se někdy používá také Úpický řízek. Úpice už ovšem geograficky patří na Trutnovsko. Možná i proto je mezi nimi lehká rivalita. Obě obce se virtuálně přou o vlastnictví této speciality. Nicméně, aby nikdo nebyl vítězem ani poraženým existuje i tvrzení, že Pavlišovský řízek je s kyselým zelím a Úpický řízek se sladkým. Možná, kdybychom zapátrali v archivech, odhalili bychom historické prameny a mohli tak přiřknout tuto krajovou specialitu správné obci.
Recept na vegeřízek
My si dnes představíme recept, kde řízek nebude z masa, ale vyrobíme si ho ze surovin, které vyhovují vegetariánům. Navíc k tomu spotřebujeme i tu část brokolice, kterou hodně lidí z velké části vyhodí.
Připravte si tyto ingredience: sojový granulát, eidam, vajíčko, uvařený košťál z brokolice. Sojový granulát povařte pár minut v osolené vodě, pak sceďte a vyždímejte zbytečnou tekutinu. Společně s ním můžete uvařit i košťál z brokolice. Přidejte nastrouhaný sýr, vajíčko a trochu mouky. Vše osolte, opepřete a vymíchejte do tuhé hmoty. Z té udělejte placky a obalte je v trojobalu, stejně jako běžný řízek. Pak už stačí jen hodit a pánev nebo ještě lépe, lehce potřít olejem a upéct v troubě. Ideálně upéct v horkovzdušné fritéze, kde je to ještě o chlup zdravější.
Vím, že to trochu zní, jako když vaří Jirka Babica (…když nemáte vepřový řízek, použijte kuřecí, když nemáte houskový knedlík, dejte na talíř bramborový a když nemáte kyselé zelí, udělejte sladké…), tak ale v tomto případě je to realita. Samotné jídlo má různé variace. A pozor, jestli si někdo myslí, že je to prasárna, tak naši polští sousedé to opravdu povýšili ještě o level, protože si místo řízku klidně dají ke knedlíkům se zelím smažáka. To je podle mne teprve zvěrstvo.
Občas tu narazíte na netradiční recept. Jednak vás chceme obohatit a postrčit vaši fantazii při vaření, zároveň se snažíme ukázat, že vařit se dá jednoduše a i s omezeným množstvím surovin. Pro inspiraci se podívejte na naše další články pod štítkem recepty.